divendres, 30 de març del 2012

Els jocs dels romans, un projecte compartit


L'institut de Flix al llarg d'aquest curs ha dut a terme un Projecte compartit amb el Camp d'aprenentatge d'Empúries. El projecte ha consistit en estudiar, conèixer i jugar als jocs que practicaven els nens i les nenes d'Empúries ara fa 2.000 anys.
Més enllà de tractar-se d'una activitat de recuperació de jocs populars o tradicionals, el projecte s'ha enriquit pel fet que l'alumnat de 1r d'ESO d'aquest institut ha pogut practicar aquests jocs "in situ", o sigui, als espais on fa 2.000 anys jugaven els nens i nenes de la població d'Empúries. Això ha estat possible gràcies a que mitjançant el projecte amb el Camp d'aprenentatge s'ha pogut fer el crèdit de síntesi a l'interior del recinte arqueològic.
El resultat penso que és evidentment positiu: l'alumnat ha pogut no sols conèixer i practicar aquests jocs, sinó que anant una mica més enllà ha pogut entendre el context on es practicaven i, també, reconèixer la manera i les condicions de vida d'aquell moment.
Així es van organitzar quatre zones de jocs:
  • Jocs a les proximitats del temple: on els alumnes, simbòlicament, van fer ofrena de les seves nines -construïdes per ells mateixos- a les divinitats. Tot seguit van fer els jocs de musca aenea i muinda (dos versions de la gallina cega).


  • Jocs al fòrum: Jocs intantils i de joves a la zona del fòrum. Aquí van fer jocs de tauler com ara els de tabula lusoria (marrom, pixo, cago) i duplum molendinum (molí de nou i alquerc). També van practicar molts jocs amb nous (ludus orbis, ludus deltae, declivates, seriae...). I per acabar van llençar el turbo (rebelluga) i van mostrar la seva habilitat jugant a les tabes.
  • Jocs a les tabernae: enteses com a llocs de trobada d'adults. Van practicar el digitis micare (morra), i els van ensenyar també un curiós joc grec consistent en llançar la resta del "vi" a un plat.
  • Jocs a l'amfiteatre i a la palestra: van dur a terme un seguit de jocs de velocitat, força i resistència, com ara el de la marmita (pastor i ovelles), les birles, el joc de la pila...
Imatges de l'activitat:
Ara fa 2.000 anys, a què jugaven els nens i les nenes d'Empúries?


Podeu veure més informació d'aquest activitat en aquest enllaç:


Les cases romanes i gregues

Aquesta presentació ens explica com eren les cases dels grecs i dels romans.

La polis grega i la ciutat romana

En aquest enllaç trobareu la presentació de com era la ciutat romana.

dijous, 29 de març del 2012

Fa 2.000 anys, a què jugaven els nens i les nenes d'Empúries?



Els alumnes de 1r d'ESO hem estat de crèdit de síntesi a Empúries.
Ha estat un crèdit fantàstic! Hem après moltes coses sobre l'ecosistema dunar, el jaciment arqueològic d'Empúries i, sobretot, a través dle nostre Projecte compartit amb els professors del Camp d'aprenentatge d'Empúries hem conegut a què jugaven ara fa 2.000 anys i hem pogut jugar en el mateix indret on ho feien els nens i les nenes d'aleshores.
Un treball súper divertit i que a més ens ha permès gaudir de la màgia del paisatge de l'Escala.
Aquí us presentem unes imatges de l'activitat feta sobre els jocs. Si voleu veure més fotografies de la resta del crèdit no dubteu en clicar aquest enllaç.
Imatges de l'activitat:
Ara fa 2.000 anys, a què jugaven els nens i les nenes d'Empúries?


diumenge, 18 de març del 2012

Salutacions!

Hola nois i noies,

Ja falten molts pocs dies per trobar-nos a Empúries!
Des del Camp d'aprenentage us volem felicitar per tota la vostra feina pel que fa a la recerca i confecció de jocs i altres elements relacionats amb la infantesa. 
Tenim moltes ganes de jugar-hi!
Esperem que la vostra estada us sigui molt profitosa i que gaudiu del nostre entorn i de la cultura grecoromana d'Empúries.
Fins molt aviat!
Carme

dimarts, 13 de març del 2012

Jocs infantils i entreteniments dels nens i les nenes
Una de les joguines tradicionals més apreciada per les nenes, en totes les cultures, ha estat la nina. Aquí en tens alguns exemples.
Reproduccions de nines articulades del s. IV procedents d'Empúries.
Originals al Museu d'Arqueologia de Catalunya
Les noies romanes tenien la tradició d'oferir a les divinitats les seves nines la vespra del seu matrimoni. Simbòlicament significava que s'havia acabat el temps dels jocs i s'entrava en una altra etapa de la vida.
Museu d'Arqueologia de Catalunya
 
Els alumnes de l'institut de Flix hem fet nines que oferirem a les divinitats durant la nostra estada a Empúries. Si voleu veure les nostres nines sols cal que aneu a aquest enllaç.
 
 
 
 

A què jugaven els nens i les nenes d'Empúries ara fa 2.000 anys?


Els propers dies 26, 27 i 28 de març anirem a l'Escala a fer el crèdit de síntesi centrat en el coneixement del sistema dunar i del jaciment arqueològic d'Empúries.
Per segon any des de l'àrea d'educació física treballarem els jocs i les diversions dels nens i nenes de fa més de 2000 anys, i per això llegirem textos i veurem fotografies relacionades amb l'època de l'Antiga Roma, i reflexionarem sobre els jocs populars i tradicionals que avui coneixem mirant de trobar-hi els seus orígens. És per tot plegat que hem començat a treballar des del bloc on hi ha la informació que ens ha de guiar per a aprendre els jocs de l'antiga Empúries.

dilluns, 12 de març del 2012

Preparant la vostra estada!


Si no hi ha res de nou, d'aquí dues setmanes ens trobarem a Empúries!
A la pàgina principal del bloc del CdA hi podeu trobar, dalt a l'esquerra, la previsió del temps a l'Escala per als següents cinc dies.

Permeteu-nos les darreres recomanacions:
A través d'aquest bloc us hem fet arribar els guions de continguts que heu estat treballant a les diferents activitats que farem durant la vostra estada al Camp d’aprenentatge Empúries. Així mateix també us hem enviat el material de presentació d’aquestes activitats per als alumnes. És molt convenient que hagi estat treballat a l’aula abans de venir.

En totes les activitats l’alumnat treballarà un quadern de camp que li facilitarem, juntament amb un suport per poder escriure que haurà de retornar després de cada activitat. És imprescindible, doncs, que cadascú porti el material necessari per  prendre anotacions; com a mínim: llapis o bolígraf, goma i/o “maquineta”.


La roba d’abric, paravent, xubasquero, capelina o paraigua per a la pluja i una gorra o barret per al sol, també poden ser necessaris.
Cal pensar en portar calçat adequat per a caminar i una motxilla petita (opcional).
Així mateix cal que us recordeu de portar, a més de la farmaciola tradicional per a les contingències que pugueu necessitar normalment, una altra de petita per a cada grup per poder portar a la motxilla durant les sortides, pel cas que sigui necessari fer alguna cura d’urgència. Si no en teniu, nosaltres en disposem d'algunes.

Confirmeu-nos, si us plau, com més aviat millor, el nombre exacte d’alumnat i professorat que veniu per tal de poder preparar tot el material necessari.
Convé que porteu els grups d’alumnes fets, amb el mateix nombre d’alumnes a cada grup i amb un màxim de 18 a cadascun. També és convenient que ens digueu si hi ha algun grup amb un nivell diferent o si tots els grups tenen diversitat de nivells.



És imprescindible la presència d’un professor/a acompanyant per cada grup d’alumnes, ja que és qui ha de vetllar pel manteniment de l’ordre i la disciplina de l’alumnat i també perquè estigui assabentat del que fem i pugui tenir continuïtat a l'aula. És recomanable, doncs, la presència d’un professor/a més que el nombre de grups de treball pel cas que hi hagi algun problema o algun accident. En cap cas es farà una activitat amb un grup sense professor/a acompanyant.

Que vagi molt bé i que tingueu un bon viatge!

Ens seguirem mantenint en contacte.
Carme
CdA Empúries